top of page
Yazarın fotoğrafıÇikas Çiçek

Aşk Merdiveni Bitkisi ve Bakımı



AŞK MERDİVENİ


Aşk merdiveni/Nephrolepis Exaltata sarkık formu, yapraklarının görüntüsüyle dikkat çeken bir başka iç mekan bitkisidir. Nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulamalısınız. Kış aylarında ise daha az su vermeniz yeterlidir. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin. Bu uygulama bitkinizi mutlu bir görünüme kavuşturur.



Aşk Merdiveni çiçeği bakımı, çoğaltılması ve sulanması ile ilgili tüm detayları anlatıyoruz. Eğrelti otu ya da nephrolepis isimleriyle de bilinen aşk merdiveni saksı değişiminden budamasına “Neden kurur?” sorusunun yanıtından

“Anlamı nedir?”e kadar pek çok sorunun yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşte iç mekan, salon bitkilerinden biri olan aşk merdiveni bitkisi yetiştirilmesi, sulanması, toprak – saksı değişimi, çoğaltılması, budanması hakkında bilgiler



AŞK MERDİVENİ BAKIMI

  • Toprak :Asitli toprakları tercih eder.

  • Işık: Pek çok bitki gibi yarı gölge alanlarda sağlıklı gelişim gösterir. Direkt güneş ışığı aşk merdiveni için zararlıdır.

  • Isı: Yazın en çok 30 derecede, kışın ise en düşük 10 dereceye kadar dayanabilir.

  • Su: Nemli ortamlardan hoşlanır. Aşk merdiveni bakımı için yazın bolca sulayın, kışın ise sulamayı azaltın.

Aşk merdiveni (Nephrolepis) nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulayın. Kış aylarında daha daha az su verin. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin. Bitkiyi çoğaltmak için bitkinin köklerinden ayırma yöntemi idealdir.



AŞK MERDİVENİ NEDİR?

Aşk merdiveni, nephrolepis ya da eğrelti otu isimleriyle de bilinir. Boston fern, Latince adıyla “nephrolepis exaltata” adıyla da ifade edilir. Pek çok türü vardır. Çevresine 2 metreye kadar yayılabilir.

Nephrolepis yılın her dönemi yeşildir. Asitli topraklardan hoşlanır. Yazın bolca sulamak ve yapraklarına su püskürtmek gerekir.

Eğrelti otunun kış günlerinde su isteği azalır. Yarı gölge ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Üzerine aşırı güneş ışığı gelirse, yaprakları kuruyabilir.





AŞK MERDİVENİ ÇİÇEĞİ ANLAMI – HİKAYESİ

Evde bir türlü büyüyüp gelişmeyen, yaprakları kuruyup dökülen, solan aşk merdiveni çiçeğine ne yapılırsa yapılsın çare bulunamamış. Bir gün başka, yeni boy atmış, canlı mı canlı bir aşk merdiveni çiçeği getirilmiş ve solan çiçeğin yanına koyulmuş.

Yeni aşk merdiveni büyüyüp serpildikçe, açıldıkça eski aşk merdiveni çiçeği de aşka gelmiş ve yeniden canlanmaya başlamış. Bunun ardından çiçeğin adı “Aşk merdiveni çiçeği” olarak kalmış.

AŞK MERDİVENİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Aşk merdivenin çoğaltılması köklerden ayırma yöntemiyle yapılabilir. Çiçeğinizin kökünden çıkarak uzayan ince kısımlar yeni bitkilerdir. Bu yeni bitkileri ayırarak yeni saksılara dikebilir ve yeni aşk merdivenleri elde edebilirsiniz.

AŞK MERDİVENİ ÇİÇEĞİ KURUMASI

Aşk merdiveni doğrudan ışık almaktan hoşlanmaz. Doğrudan ışık alan aşk merdiveni çiçeği kuruyabilir. Ancak rahat büyüyebilmesi için aydınlık ortamlara ihtiyaç duyar.

Aşk merdiveni az ışık aldığı zaman da kuruyabilir. Çiçeği haftada bir ışık aldığı yöne doğru çevirebilirsiniz.

AŞK MERDİVENİ NASIL SULANIR?

Aşk merdiveninin toprağı kuru kalmayacak şekilde sulanmalıdır. Ancak sularken dikkat edilmelidir. Çünkü sulamanın fazla olması ve saksıda su birikmesi, yapraklarının sararmasına neden olur.


AŞK MERDİVENİ BAKIMI NASIL OLMALI?

  • Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bırakmamalısınız.

  • Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.

  • Saksısı ıslanacak kadar çok su vermemelisiniz.

  • Çok susuz bırakmamalısınız.

  • Hava akımlarından korumalısınız.

  • Başka cisimlerle temas ettirmemelisiniz.

  • Sulamalar günün aynı saatlerinde yapılmalıdır.



AŞK MERDİVENİ

Eğreltiotu olarak da bilinir çünkü eğreltiotugiller ailesinin bir üyesidir. Pek çok türü vardır. En popüler olanı ise Dryopteris (Nephrolepis) exaldata türüdür. Açık yeşil, kenarları oya gibi süslü, ince yapraklardan oluşur. Çevresine 2 metreye kadar yayılabilir. Yılın her dönemi yeşildir.

Asitli topraklardan hoşlanır. Nemli ortamları sever. Yazın bolca sulamak ve yapraklarına su püskürtmek gerekir. Kış günlerinde su isteği azalır. Yarı gölge ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Üzerine aşırı güneş ışığı gelirse, yaprakları kuruyabilir.

Yazın en fazla 30°C, kışın ise en düşük 10°C sıcaklık onun için idealdir. Gelişme döneminde ona 15 günde bir sıvı gübre verin. Daha sonra gübrelemeyi ayda bire düşürün.


Kolay gelişen ve fazla seçici olmayan, çiçeksiz ve bol yapraklı bu bitki, oldukça zariftir. Soğuğu çok sevmediği gibi sıcağın da aşırısından hoşlanmaz. Ortamdaki diğer bitkilerle temas etmeyi de sevmez. Askıda bir saksıda yetiştirebilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page