top of page

Areka Bitkisi ve Bakımı





AREKA PALMİYESİ (ARECA)


Bu klasik tropikal palmiye, aydınlık odalarda yaşamayı çok sever. Bu bitkinin gelişmesi için kesinlikle parlak ışığa ihtiyacı var. Sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını bekleyin.


AREKA PALMİYESİ BAKIMI: ÖZEN İSTER

Areka, palmiyeyi andıran yapraklarıyla iç mekan dekorasyonunda sıkça yer alan bitkilerden biridir. Areka palmiyesi bakımı birçok bitki bakımına göre daha fazla özen ister. İç mekanda sağlıklı bir gelişim göstermesi için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli kural vardır. Bu kuralların hepsine uyulması çok önemlidir. Birini eksik yapmanı bitkinin mutsuz olmasına ve gelişiminin durmasına neden olacaktır.





AREKA PALMİYESİ BUDAMA

Areka bitkisinin kuruyan yaprakları mutlaka bir makas yardımıyla temizlenmelidir. Eğer bir dalı budamanız gerekirse budanan dalın ucunun havayla temas etmemesi için mum ya da macun yardımıyla kesilen uç tamamen kapatılmalıdır. Kapatılmazsa kesilen dalda çürüme meydana gelebilir.

AREKA PALMİYESİ TOPRAK DEĞİŞİMİ

Areka bitkisinin toprağı yılda bir defa değiştirilmelidir. Bitkinin gelişiminde topraktan alacağı mineral çok önemli olduğu için her sene toprağı yenileyerek sağlıklı gelişimine önemli bir destek sağlanmış olunur.

AREKA PALMİYESİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Areka palmiyesi bakımında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar söz konusudur. Bunlar;

  • Hiçbir cisme temastan hoşlanmaz. Yaprak uçlarındaki kurumalardan birinin nedeni budur.

  • Cereyan, esinti, aşırı sıcak/soğuk ortamları sevmez. Yine yaprak ucu kurumaları görülür ve gelişimini durdurur.

  • Filtrelenmiş gün ışığını yani perde arkası ışığını çok sever. Hatta evlerin tavanı cam olsa gelişimi öyle güzel ilerler ki! Gün ışığından fazlaca yararlanmak isteyen bir bitkidir.

  • Sulaması çok sık ve bol olmayacak şekilde çoğu bitkide olduğu gibi toprak nemi kontrol edilerek ve toprak belli bir miktar suyla çamurlaşmayacak şekilde sulanmalıdır. Sulamasını kışın daha az , yazın daha çok yapılmalıdır. Suyun saksıya eşitolacak şekilde yayılması en önemli unsurlardan biridir.

  • Gövdesinde gözlenen siyah noktalar sulamadan kaynaklı oluşan mantar hastalığı belirtisidir. Sulamayı toprağa yapmaya dikkat edilmelidir. Gövdeye değen su, hava ile hızlıca kuruduğunda mantar hastalıklarına sebebiyet verebilir.


AREKA PALMİYESİ ÇOĞALTMA

Areka palmiyesi bitkisi kök ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Fakat kök ayırırken dikkat etmek gereken noktalardan biri ayrılan kökün hemen küçük bir saksıya aktarılıp kökün havayla uzun süre temas etmesini toprakla engellemek gerekir.


367 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page