top of page

Atatürk Çiçeği Bitkisi ve Bakımı






ATATÜRK ÇİÇEĞİ


Atatürk çiçeği/ Euphorbia Pulcherrima, yeşil-kırmızı yapraklarıyla renkli bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığında kalmayı sevmez. İlkbahar ve yaz aylarında bolca sulama yapmanız bitkiyi kuvvetlendirir. Çiçeklenme döneminde, su miktarını azaltmalısınız. Her yıl nisan ayında saksısını değiştirirseniz, daha sağlıklı gelişir. Salon bitkileri arasında en çok tercih edilen bitkilerden biridir.



ATATÜRK ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini alan bu güzel kırmızı çiçekli bitkinin kökeni Meksika topraklarına dayanır.İsminin anlamıyla ilgili Atatürk’ün bu çiçeği çok sevdiği ve Türkiye’de tanıtılması için yoğun çaba sarfettiği söylenir.

Bir diğer hikaye ise ”Amerika’da yeni sarı bir çiçeğe Büyük Önderin adı verildi” diye bir haberin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmasıdır.



ATATÜRK ÇİÇEĞİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

  • Atatürk çiçeği oldukça hassastır ve özenli bakım ister.

  • Aralık, Ocak ve Şubat aylarında çiçek açar.

  • Çiçek açma dönemi olan kış aylarında haftada bir kez sulanması yeterken bahar aylarında haftada iki kez sulamanızda fayda var.

  • Aşırı sulamamaya dikkat etmelisiniz. Toprak kurudukça sulama yapılması doğru olur. Fazla sulama mantar oluşumuna ve bitki ölümüne neden olabilir.

  • Saksı tabağında su bırakmamalısınız.

  • Atatürk Çiçeğinin sağlıklı olabilmesi için yeterince ışık alması gerekiyor. Pencere önü bunun için idealdir.

  • Atatürk Çiçeği hava akışlarından oldukça kolay etkilenir ve yapraklarını dökebilir.

ATATÜRK ÇİÇEĞİ NE KADAR BÜYÜR?

Göz alıcı çiçeklere sahip olan Atatürk çiçeği eğer bakım yapılan ortamı severse boyu 5 metreyi geçen çiçeklerini açar.



ATATÜRK ÇİÇEĞİ NASIL SULANIR?

Sulama yaparken toprak nemi kontrol edilmelidir. Toprak kurudukça sulanmalı ve fazla su tabaktan mutlaka aktarılmalıdır. Nemli ortamı seven bir bitki olduğu için düzenli olarak özellikle yaz aylarında yapraklarına su püskürtücü ile su verilmelidir. Hava delikli saksı kullanılmasına dikkat edilmelidir.




ATATÜRK ÇİÇEĞİ NASIL ORTAMDA YETİŞTİRİLMELİDİR?

Çok sıcak ve çok soğuk ortamda bitki gelişimini tamamlayamaz. Ve bitkide solma ya da yaprakların aşağı yöne doğru meyillendiği gözlemlenir.

Bol aydınlık ortam sever. Filtrelenmiş gün ışığı alabileceği bir konuma yerleştirilmelidir. Sonbaharın başlarında çiçeklerinin kızarması için karanlık bir ortamda yarı gün boyunca bekletilmesi fayda sağlayacaktır. Eğer direk güneş almayan bir pencereniz varsa bu konumda rahatlıkla bakabileceğiniz bir bitkidir.

ATATÜRK ÇİÇEĞİ TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Toprak suyu bünyesinde tutmayan özellikte olmalıdır. Geçirgen, torfla karışık bahçe toprağı kullanılabilir.


ATATÜRK ÇİÇEĞİ BUDAMA NE ZAMAN, NASIL YAPILMALIDIR?

Bahar itibariyle yapraklarını dökmeye başlayan Atatürk çiçeği için en uygun budama zamanı yine bu süreçtir.

Özellikle mayıs ayı itibarıyla çatal gövde üzerinden zayıf ya da cansız yaprakların temizlenmesi bitkinin sağlığı için iyi olacaktır.

Atatürk çiçeğinin gövdesinde yer alan zayıf dallar da kesilir ve bu şekilde açma döneminde bitkinin çiçek ve yapraklarının çok daha gür çıkması sağlanır.

Budama işleminde yaşlı ve zayıf dalların topraktan itibaren 10-15 cm mesafede kesilmesi de bir başka önemli tavsiyedir.


ATATÜRK ÇİÇEĞİ YAPRAKLARI NEDEN DÖKÜLÜR?

Yaprak dökülme sorunu kışın fazla sulama nedeniyle oluşabilir. Kışın sadece haftada bir kez sulanması gerekir.

Hava akımına maruz kaldıysa yine yaprak dökülmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çiçek için yukarıda bahsedildiği gibi uygun ortamın seçilmesi gerekir.


ATATÜRK ÇİÇEĞİ YAPRAKLARI NASIL KIZARIR?

Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyor ise, Eylül ayından itibaren günün yarısında kesintisiz bir şekilde karanlıkta tutulmalıdır. Karanlık bir odada ya da ışık geçirmeyen bir örtüyle ışıktan korunabilir.

Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması aldığı ışıkla ilgilidir. Yaklaşık 14 saat karanlıkta bırakmanız, yaprakların kızarmasını sağlayacaktır.






ATATÜRK ÇİÇEĞİ

Atatürk’ün bir serada bu çiçeği görüp çok beğendiği söylenir. Çiçeğin adı da buradan geliyor. Doğada 2000’den fazla türü vardır. Anavatanı Meksika’dır. Göz alıcı yapraklarıyla kış aylarının en coşkulu bitkisidir. Küçük ve sarı çiçekleri aralık-mart arasında açar. Kırmızı, pembe ya da beyaz yapraklıları vardır.

Her yıl nisan ayında saksısını değiştirin. Çiçeklenmeden önceki dönemde, nisan-eylül arası, haftada bir gübreleyin. Doğrudan güneş ışığı almayan ortamlardan hoşlanır.

Çiçeklenme döneminde, ortam sıcaklığının 18-20°C olmasını sağlayın. Çiçeklenme bitince, toprak seviyesinin 20 santimetre üstünden budayın.

Hazirandan eylüle kadar bolca su verin, eylülden itibaren sulama aralıklarını giderek azaltın. Özellikle yaz aylarında ve sıcak dönemlerde, yapraklarına kireçsiz su püskürtün.

Çiçeklenme döneminde fazla su vermek yaprak dökülmesine ve bitkinin çürüyerek ölmesine sebep olur. Şubat ortasından nisan sonuna kadar çok az su verin. Genç sürgünlerden10 santimetre büyüklükte çelik alarak nisan-mayıs ayında çoğaltabilirsiniz.


AZTEKLERDEN GÜNÜMÜZE

Meksikalılar aynı ataları Aztekler gibi bu güzel bitkiye o derece hayranmış ki efsane haline getirmişler adeta. Şifalı bitki olarak kullanıp, deri hastalıklarında ondan yararlanmışlar. Ne var ki XIX. yüzyılın başlarında, Alman doğa bilimci Alexander von Humboldt onunla tanışıncaya dek eski kıta bu güzel çiçekle tanışmadı. Humboldt sayesinde Almanya yolculuğuna çıkan bitkinin tohumları ekildi, büyümesi, açması beklendi, çok beğenildi ve çoğaltıldı. Ona Latince olarak sütleğenlerin en güzeli anlamına gelen Euphorbia pulcherrima adı verildi. Avrupa’da bu şekilde tanınadursun, güzel bitkimize hayran başkaları da vardı.


Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk Meksika Büyükelçisi, doktor ve botanikçi Joel Poinsett, görür görmez vurulduğu bitkiyi kaptığı gibi doğduğu yer olan Güney Kaliforniya’ya götürür 1828 yılında. Teslim ettiği seracı, çoğaltılması çocuk oyuncağı olan ve kış aylarında kırmızı yapraklarıyla çok çekici hale gelen bitkinin ticari boyutlarını araştırır. Üretimin cazip olduğunu fark etmiş olmalı ki bitki hızla yayılıp ün kazanır. Üretimi ve yayılmasına elçi olan Joel Poinsett’in adını da alarak böylece Meksika’nın gözden ırak tropik çalılıklarına özgü bir bitki olmaktan çıkar güzel alev topumuz.


NOEL YILDIZI ADIYLA DA BİLİNİR

Anavatanında bizde olduğu gibi aralık-ocak aylarında açtığı için, yani kırmızı yaprakları ortaya çıktığı için Noel Yıldızı da denir ona.

Günümüze gelince; tanımayanımız yok ama bir bitkinin evlerimizi süslemeden önce geçirdiği serüvenini bilmek onu gözümüzde çok daha anlamlı kılmıyor mu?

Yaz sonu dikkati çekmeyen minik çiçeklerin hemen ardından, bitkiye özel kıpkırmızı yapraklar ortaya çıkar. Bu yaprakların belirmesi için gün ışığının azalması gerekir. Bu nedenle evlerde yaz sonu ışık almayan bir yere konulursa, yaprakları kızarır. Kızarma döneminde aydınlık, doğrudan güneş ışığı ve rüzgar almayan bir alana yerleştirin. Her iki sulamada toprağı kurumuş olmalı. Aşırı sulama bitkiyi öldürür.


1.066 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page